Acupunctuur Edwina Mariën -
Jan Baptist Verlooystraat 3 - 2020 Antwerpen
03/644.01.07   
 
VOEDING
 
VOEDING ALS MEDICIJN: EEN OOSTERSE VISIE
 
In het Westen wordt voeding microscopisch bekeken: voedingsmiddelen worden volgens hun bouwstenen ingedeeld onder proteïnen, koolhydraten of vetten en de voedingswaarde wordt geteld aan de hand van het aantal calorieën.
In het Oosten wordt veel meer empirisch naar voeding gekeken: welk effect heeft een voedingsmiddel eigenlijk op het lichaam? 
Voedingsmiddelen worden in categorieën onderverdeeld volgens de twee basisprincipes van de Chinese geneeskunde.
 
VOEDING VOLGENS HET YIN-YANG PRINCIPE
 
Volgens het Yin-Yang principe krijgt elk voedingsmiddel een thermische waarde toebedeeld.
Een voedingsmiddel kan zo een koelend, verfrissend, neutraal, warmend of verhittend effect hebben op het lichaam.
Zo wordt bijvoorbeeld koelend voedsel bij voorkeur geconsumeerd in warme landen, in de zomer of door mensen met een teveel aan Yang of te weinig aan Yin.
Koelend voedsel zal niet in onze streken groeien, maar wel in warme en tropische landen.
 
VOEDING VOLGENS DE VIJF-ELEMENTENLEER
 
De vijf-elementenleer deelt voedsel in volgens zijn smaak: zo heb je scherpe, zoete, zoute, bittere en zure voedingsmiddelen. Elke smaak heeft zijn specifiek effect op het lichaam.
Zo werkt bijvoorbeeld zout en zoet voedsel relaxerend, zuur voedsel adstringerend (samentrekkend), en zal bitter voedsel een teveel aan warmte elimineren.
 
HOE VOEDING TE GEBRUIKEN IN DE PRAKTIJK
 
Na een uitgebreide ondervraging kan een acupuncturist met kennis van oosterse voedingsprincipes, een voedingstabel samenstellen met voedingsmiddelen die voor jou ‘als medicijn’ werken.
 
Maak ook zelf kan je, zonder gepersonaliseerd advies, in de dagdagelijkse keuken deze oosterse principes implementeren.
Hou daarbij rekening met volgende tips:
 • eet zo veel mogelijk inheemse seizoensgroenten en -fuit
 • vermijd zoveel mogelijk zuivelproducten (melk, kaars, yoghourt). Geitemelk en sojamelk kan wel. Haal je dagdagelijkse hoeveelheid aan Calcium bij voorkeur uit groene bladgroenten.
 • vermijd voedseladditieven en geraffineerde suikers. Natuurlijk zoet (honing, zoete aardappel, appel,..) en Stevia zijn wel toegestaan als zoetigheden.
 • beperk het eten van brood
 • vermijd ijs (= koud+melk+suiker+bewaarmiddelen), zeker in de wintermaanden
 • geniet van je eten, eet relaxed, zonder externe afleiding, vermijd discussies aan tafel
 • vergeet niet je eten goed te kauwen
 •  eet 5x/dag kleine hoeveelheden en zorg voor regelmaat
 • beschouw de ochtendmaaltijd als dé belangrijkst en neem je warme maaltijd bij voorkeur op de middag.
 • probeer tijdens de maaltijd zo weinig mogelijk te drinken; drinken dooft de digestieve warmte van de maag.
 • eet, indien mogelijk, zo veel mogelijk vers voedsel. Geconserveerd voedsel, diepvriesvoedsel en voedsel bereid met de microgolf denatureert het voedsel.
 • wil je koken voor verschillende personen in een gezin: neem dan bij voorkeur ‘neutraal’ voedsel.
Of laat je begeleiden door een (oosters) voedingsdeskundige, die je een persoonlijke voedingslijst kan bezorgen.
Wil je meer weten over vitale voeding, dan kan je je ook inschrijven voor de workshop vitale voeding.
 
KOSTEN
 
De kosten voor het opmaken van een volledige energetische balans inclusief persoonlijk voedingsadvies bedraagt 40 Euro. Vervolgbehandelingen kosten 10 Euro.
De kosten voor gepersonaliseerd voedingsadvies in combinatie met acupunctuur bedraagt 10 Euro.
Helaas is er voor oosters voedingsadvies geen terugbetaling mogelijk via je mutualiteit.
 
THEE
 
SOORTEN THEE
(bron medichin)
 
De eerste vermeldingen van thee dateren uit het oude China, zo'n 5000 jaar geleden. In het Westen deed de thee zijn intrede pas in de 17de eeuw.
Er bestaat een grote diversiteit aan theeën, waarvan men hoofdzakelijk de volgende onderscheidt:
- groene thee (niet-gefermenteerde thee): na het plukken worden de theeblaadjes gedroogd in platte manden en droogkamers en van alle vocht ontdaan. Dit is de therapeutische en meer kwalitatieve thee, die uiteraard zonder suiker, melk en citroen gedronken dient te worden.
Een variant hierop zijn de groene bloementheeën, waarbij men de theeblaadjes samenbindt met een bloem, die de smaak (vanille, aardbei, perzik, citroen, mango, lychee, jasmijn) van de thee mee bepaalt en zorgt voor een oogstrelend schouwspel.
- oolong thee (licht-gefermenteerde thee): is bij ons minder bekend, maar bij de Chinezen en theekenners zeer geapprecieerd. De blaadjes van de theeboom zijn iets langer en scherper dan deze van de groene thee. Enkel de buitenrand van de blaadjes worden licht gefermenteerd en geoxydeerd. Goede oolong thee heeft een dubbele kleur: bruin langs de buitenkant, groen in het hart van het blaadje.
- zwarte thee (gefermenteerde thee): vooraleer de theeblaadjes gedroogd worden, worden ze gebroken en in een vochtige omgeving geoxydeerd. Zwarte thee is vaak afkomstig van een minderwaardige soort theeboom en wordt meestal versneden en in theebuiltjes verpakt. Meestal worden deze thee gedronken met suiker, melk en citroen.
- kruidenthee: is gebaseerd op een mengeling van kruiden en heeft een specifieke therapeutische waarde. Voor deze theeën vraag je best advies.
 
THERAPEUTISCHE WAARDE VAN THEE
 
Sinds de jaren '80 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de therapeutische waarde van thee.
Thee is dorstlessend, immuniteitsversterkend, werkt vochtafdrijvend en ontgiftend, beschermt de lever en het lichaam tegen straling, bestrijdt ouderdomsverschijnselen, heeft een anti-bacteriële en anti-virale werking, maakt alerter, werkt afslankend, voorkomt cardio-vasculaire problemen, bevordert de spijsvertering, verscherpt het zicht, werkt anti-allergisch, vergemakkelijkt de stoelgang, en stimuleert de hersenactiviteit.......
Per dag mag/moet je 3 tot 4 tassen groene Q-thee drinken. Rokers, alcoholdrinkers en vleeseters mogen dit volume nog wat opdrijven.
 
BASISREGELS THEE ZETTEN
 
 • losse theeblaadjes
Theepot en -tassen/glazen dienen eerst met kokend water opgewarmd te worden. Pas nadien ga je theezetten.
In een theepot worden 3 tot 4 g theeblaadjes gelegd, waarna deze overgoten worden met kokend water.
Laat de thee ongeveer 30 tot 45 seconden trekken, tot de blaadjes volledig open zijn. Laat de thee nooit langer dan enkele minuten trekken, want dan wordt de smaak bitter. Giet daarom de thee over in een andere pot, of haal de blaadjes uit de thee. Met dezelfde blaadjes kan tot 3x thee gemaakt worden. Bij elke infuurs komen andere componenten uit de thee vrij.
Thee wordt best zo warm mogelijk gedronken, en slurpen, zoals de Chinezen, mag ook wel!
 • bloementhee
Vul een grote glazen theepot met kokend water. Leg een theeballetje in het warme water en kijk hoe het theeballetje een prachtige theebloem wordt. Haal na circa 2 minuten de bloem uit het water en bewaar ze in een gesloten doosje. Serveer de lekkere thee bij voorkeur in kleine opgewarmde glazen theeglaasjes. Gebruik hetzelfde bloeiende theeplantje tot maximaal 3x. De werking van de thee wordt zelfs keer op keer versterkt. Ook bij bloementhee is slurpen toegestaan.
 
Alle theeën zijn beschikbaar in de praktijk of kunnen geproefd worden tijdens de theeproeverijen.
Website Builder mogelijk gemaakt <br/>door Vistaprint
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint