top of page

CUPPING

Cupping is een zeer diepgaande techniek om pijn en energieverstoringen lokaal te behandelen. Bij cupping worden één of meerdere cups (in glas of kunststof) op het lichaam geplaatst en luchtledig gemaakt.

Deze techniek trekt alle toxines (afvalstoffen) vanuit diepere lichaamsweefsels naar de huidoppervlakte en zorgt voor een betere doorbloeding.

Door de vacuümkracht van de cups kunnen er direct na de behandeling huidverkleuringen ontstaan in de vorm van rode of paarse vlekken. Dit is geen abnormaal verschijnsel en zal na enkele dagen verdwijnen. Als de roodheid is verdwenen zal er verbetering optreden in de klachten.

Cupping-massage is een variant van deze techniek. De pijnlijke plaats wordt eerst ingemasseerd met massageolie, waarna de cups over het lichaam worden bewogen, met een zeer diepgaande en krachtige uitwerking tot gevolg.

De techniek van cupping is vooral te gebruiken bij pijn, schouder-, nek- en rugklachten, stress, en spanning. Maar ook een verkoudheid, beginnende griep en chronische hoest kunnen met cups behandeld worden.

De techniek van cupping is in veel oude culturen bekend. In Europa is cupping sinds de 19e eeuw een toegepaste behandelmethode, maar uit archeologische vondsten is gebleken dat de specifieke vorm van cups al teruggevonden is bij de oude Egyptenaren. Ook een aantal Afrikaanse en Indianenstammen kenden deze techniek en passen deze vandaag de dag nog steeds toe. In China wordt cupping al zo´n 2000 jaar gebruikt om allerlei klachten te behandelen. In de Verenigde Staten werd cuppng razend populair nadat enkele bekende sterren zich publiekelijk vertoonden met rode cupping-vlekken op de rug. 

MOXA

Het woord Moxa is afgeleid van het Japanse kruid Mogusa, wat vertaald wordt als bijvoetskruid of Artemisia Vulgaris. Aangestoken geeft Moxa een zeer weldadige warmte en straling af. Niet enkel de huid wordt verwarmd, maar de warmte dringt zeer diep door in het lichaam.


Vaak wordt moxa gebruikt in combinatie met acupunctuur. Kleine moxa-staafjes worden op de acupunctuurnaalden geplaatst. Aangestoken dringt de warmte via de naalden tot diep in het lichaam. Maar ook zonder naaldjes kan moxa een aangenaam warmte-effect hebben. De moxastaaf wordt hierbij gedurende een aantal minuten een 2-tal cm boven de huid gehouden en bewogen.

Moxatherapie heeft een positief effect bij gebrek aan energie, pijnklachten en innerlijke koude.

TDP-LAMP

TDP staat voor ‘Teding Diancibo Po’ wat vertaald uit het Chinees betekent ‘Speciaal Elektromagnetisch Spectrum’. Door de Amerikaanse Food and Drug Administration wordt deze lamp gecatalogeerd onder de ‘Far-infrarood’-lampen. De TDP-lamp wordt therapeutisch meer en meer gebruikt ter vervanging van de traditionele Chinese moxa-behandeling.


De TDP-lamp is een medisch instrument, dat in 1978 in China is ontwikkeld door een groep wetenschappers en geneesheren, onder leiding van Dr. Gou Wenbin.


In tegenstelling tot de gebruikelijke infrarood lampen, hier in het Westen meer bekend, heeft de TDP-lamp een zwarte schijf, die met een carbonlaag bedekt is, en 33 mineralen bevat. Deze mineralen worden ook teruggevonden in het menselijk lichaam en zijn essentieel voor het uitvoeren van alle biologische processen in ons lichaam. Wanneer de mineraalschijf van de TDP-lamp elektrisch verwarmd wordt, zendt deze specifieke infrarode golven uit binnen het bereik van 2 tot 50 micron. Dit bereik van onzichtbaar licht noemt men ‘Far-infrarood’.

Far-infrarood-golven simuleren de biospectrum-golven die eveneens door het menselijk lichaam worden uitgezonden. Far-infrarode energie, in 1800 ontdekt door Willian Herschel, wordt heel gemakkelijk door het menselijke lichaam geabsorbeerd. Het activeert de cellen, de bindweefsels, de klieren, de zenuwen en de organen.  

In 1978 startten massaal experimenten en klinische studies met de TDP-lamp. Deze onderzoeken tonen aan dat de TDP-lamp effect heeft op meer dan 100 aandoeningen waaronder spier- en gewrichtspijn, sportletsels, winterhanden, en het aanvullen van tekorten.

Het gebruik van de TDP-Lamp in combinatie met acupunctuur beïnvloedt het meridiaan– en energiesysteem uiterst positief. Uit de testen blijkt ook dat de TDP-lamp geen schadelijke of negatieve invloed heeft op het lichaam.

Het gebruik van de TDP-Lamp is wel niet aan te raden bij patiënten met koorts, hoge bloeddruk, ontstekingen, hartkwalen, hemofiliepatiënten of personen met een groot risico op spontane bloedingen. Implantaten, metalen of kuststoffen, reflecteren de Far-Infrarood stralen en worden niet opgewarmd door dit systeem. Toch wordt enige voorzorg aangeraden.


Een TDP-behandeling bij volwassenen duurt ongeveer 30 minuten, bij kinderen 15 minuten.

bottom of page