top of page

OORACUPUNCTUUR

Ooracupunctuur wordt bij uitstek gebruikt bij acute en chronische pijn, voor ondersteuning bij het afkicken van verslavingen (roken, drinken, eten en drugsgebruik) en voor verschillende psychische klachten (stress, examenvrees, plankenkoorts, faalangst).


Ooracupunctuur is één van de verschillende vormen van de (niet klassieke Chinese) acupunctuur.

Het was de Franse arts, Paul Nogier, die in 1957 ooracupunctuur voor het eerst in kaart bracht. Dokter Nogier merkte op dat in het oor een omgekeerde foetus weerspiegeld kan worden. Het verband met een foetus is vrij ingewikkeld maar kort gezegd komt het hier op neer, dat de verschillende "lagen" die op het oor geprojecteerd worden, overeenkomen met de drie belangrijkste typen embryonaal weefsel (ectoderm, mesoderm, endoderm). Elk orgaan en elk deel van het lichaam heeft een overeenkomstige reflexzone in het oor. Zo wordt in het oor de totale mens weerspiegeld zowel op mentaal, fysiek als emotioneel vlak.   

Ooracupunctuur kan gebruikt worden als diagnostisch en therapeutisch middel.   

DIAGNOSTISCH

Ooracupunctuur kan gebruikt worden ter ondersteuning van het therapeutisch bilan.

Op het oor bevinden zich zo'n 200 acupunctuurpunten, die via zenuwbanen informatie van het lichaam naar de hersenen leiden. Bij een probleem of onevenwicht in het lichaam, zijn de overeenstemmende oorpunten overgevoelig. Een elektrische puntzoeker of druktaster wordt gebruikt om de huidweerstand van bepaalde oorpunten te meten waarbij een lagere huidweerstand wijst op een pathologische situatie. 

THERAPEUTISCH

Als een pathologisch oorpunt met een fijn naaldje aangeprikt wordt, worden de zenuwbanen naar de hersenen geactiveerd, waardoor het genezingsproces in gang gezet wordt.


Naast gewone acupunctuurnaalden worden bij ooracupunctuur ook kleinere verblijfnaaldjes gebruikt, die een tijdje in het oor blijven zitten (10-14 dagen) tot ze er zelf uitvallen. Je kan het betreffende punt dan ook zelf stimuleren door af en toe wat lichte druk op het naaldje uit te oefenen. 


bottom of page