top of page

IEDEREEN HEEFT WEL EENS PIJN  

Eén van de hoofdklachten voor een behandeling acupunctuur is acute of chronische pijn: hoofdpijn, lage rugpijn, nekpijn, gewrichtspijn, algemene spierpijnen, peesontstekingen (tenniselleboog, golfers-elleboog), pijn door sportletsels, zenuwpijnen, menstruatiepijnen…


Bij elke soort pijn is het zeer belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de pijn niet enkel symptomatisch te bestrijden.

Vaak is het aan te raden om eerst, via medische beeldvorming, een grondige westerse diagnose te laten stellen vooraleer een pijnbehandeling met acupunctuur op te starten. Best breng je bij een eerste consult alle beschikbare beeldmateriaal mee.

acupunctuur en pijnklachten

PIJN IN DE TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt pijn gezien als een signaal dat ergens in het lichaam de energie in de meridianen ‘stagneert’ en onvoldoende kan doorstromen.

De TCG kent verschillende soorten pijn, die op basis van een uitgebreide ondervraging ontrafeld wordt: pijn kan stekend, zeurend, dof, uitzettend of bonkend zijn, pijn kan een gevoel van zwaarte of eerder een gevoel van leegte geven. Verergert de pijn bij activiteit of eerder bij rust? Spelen emoties een rol? Op basis van al deze vragen wordt een energetische bilan opgesteld, vooraleer met de behandeling te starten. 

WAT KAN ACUPUNCTUUR DOEN   

Acupunctuur kan: 

  • deze energie-blokkades oplossen
  • de energie weer in beweging doen komen
  • de aanmaak van endorfines bevorderen
  • voor een betere lokale doorbloeding zorgen
  • de pezen versterken
  • het genezingsproces bespoedigen

AANTAL BEHANDELINGEN 

Bij acute pijn volstaan soms enkele behandelingen, kort na mekaar. Bij chronische pijn zullen meerdere sessies nodig zijn. De werking van acupunctuur is wel cumulatief: het effect wordt na meerdere behandelingen steeds groter.

bottom of page